lørdag 3. desember 2011

Buldring i mørket

Sola går tidlig ned i Østmarka, og innesesongen har startet for de fleste, men det finnes muligheter for de som fortsatt har sterk lyst til å kjenne kald stein under fingrene, og som har en vanlig jobb på dagtid.

LED (Light Emitting Diode) teknologien er en reddende engel i så måte. LED sin ekstremt god utnyttelse av energi til lysmengde gjør at selv små batterier kan gi flombelysing og mange timer med lys. Det finnes flere alternativer. Clas Ohlson og Biltema har selvfølgelig laget nesten samme produktet til nesten samme pris, nemlig en LED stav til 149kr og 179kr respektivt. Lyset fra stavene er relativt fokusert, så 2 staver er nødvendig for å dekke flere kvadratmeter. 2 slike gir god belysning på problemer opp til ca 3 meter. I tillegg er det lurt å ha en enkel hodelykt. Hvis du er opptatt av vekt, kan Petzl Tikka II være et bra alternativ, men det finnes mange muligheter, fra dyre merkevarer til billige kopier. Disse er nesten uten unntak med LED.

Hodelykt er spesielt fint å ha dersom problemet er vanskelig å lyse opp ved føttene eller over toppen, eller det er problemer med at kroppen kaster skygge på takene. Uansett er det veldig praktisk når man skal gå ned etter en bestigning.

Clas Ohlson variant med krok, 60 LED, 5-6 timer levetid:
Biltema variant (kommer også med lader via bilens sig-tenner), 51 LED pluss lommelykt, 4-5t levetid, lading 10t:

Obs: begge stavene er klassifisert som IP20, og tåler derfor ikke vann.


Dersom du er en smule handy finnes det muligheter for å lage seg veldig god flombelysning til en relativt grei pris. Forslaget beskrevet under vil koste fra 3000 og oppover dersom du kjøper en tilsvarende "ferdigpakke", typisk vil disse også være litt tyngre. Du kan få til dette skikkelig billig dersom du er eier av en brukbar kvalitets batteridrill eller lignende. Eksempelet under viser ett oppsett med Ryobi One-plus batteri (kjøpt på Clas Ohlson den også), og et arbeidslys fra Clas Ohlson til 399,-

Denne lyskasteren fungere på spenninger fra 12V til 24V, og har et effektforbruk på 18W. Den er kraftig nok til å lyse opp nesten hele Cowboy-veggen alene.

Oppskrift:
  1. Finn et batteri som du allerede har eller kjøp deg et nytt batteri med lader. Finn ut av hvor lange batteriet vil vare med denne lyskasteren. Dersom du kommer fram til 2 timer eller mer så har du et bra med tid til en kveldsøkt.
    1. Finn batteriets kapasitet. Denne er typisk oppgitt i Ah (ampere * timer), eller i Wh (watt*timer). 
    2. Dersom den er oppgitt i Wh, dividere du dette tallet på 18 for å finne antall timer batteriet klarer å levere strøm til lyset. 
    3. Dersom batteriet har oppgitt kapasitet i Ah, gjør du følgende: Finn batteriets spenning i V (volt) og gjør følgende beregning: levetid = kapasitet*spenning/18. (Tips: 1000 mAh = 1 Ah).
  2. Dra til Clas Ohlson og kjøp lyskasteren og en liten spennreim (pluss evt andre småting du trenger få å bygg en kabling). Lyskasteren har en ca 20cm lang ledning. (Svar leder er "minus" og hvit leder er "pluss".)
  3. Finn ut av hvilken pol på batteriet som er "pluss" og hvilken som er "minus". Dette gjøres enkelt, ved å la ledningene berøre hver sin pol på batteriet. Når lyskasteren lyser vet du hvilken leder som skal til hvilken pol. (LED er avhengig av riktig polaritet. Kobler du motsatt kommer det ikke noe lys, fordi diodene kun tillater at det går strøm den ene veien.)
  4. Lag en passende tynn plate/planke. Skjær denne til slik at den er ca like stor som batteriet.
  5. Lag et hull i platen slik at du får tilgang til polene på batteriet. Se illustrasjon under.
  6. Lag elektriske koblinger mellom lysets ledinger og batteriet. (Her må du være kreativ. Pass på å lage koblingene slik at du ikke kortslutter batteriet ved et uhell.)

Dersom du ikke har et batteri fra før av kan du f.eks. surfe rundt: Batteributikken. Her er det ekstremt mye å velge mellom. Du kan også bestille spesiallagde batterier. Du kan enkelt bestille et NINH 12V batteri som har 13Ah, hvilket vil gi deg 8.5 timer med lys til under 1400kr. (Lader kommer i tillegg). Eller hva med væstingen: 14.4V 13Ah Lithium-ion batteri (Li-ion batterier har de beste egenskapene mhp vedlikeholdslading, altså lading før batteriet er helt tomt.)

Slik kan lyskasteren se ut sammen med Ryobi One-pluss 18V 2.4Ah batteri:
PS: Ryobi one-plus batteri (18V 1.4Ah med lader) koster 998,- på Clas Ohlson

God byggelyst.

1 kommentar: